27 Ekim 2014 Pazartesi

GİZLİ BÜYÜK TAARRUZA HAZIRLIK EMRİ AKŞEHİRDEN VERİLDİ


Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta: “Ordunun hazırlıklarının tamamlanmasını ve taarruzun bir an önce yapılmasını emrettikten sonra tekrar Ankara'ya döndüm. Batı Cephesi Komutanı, 6 Ağustos 1922'de ordularına gizli olarak taarruza hazırlık emri verdi.” şeklinde belirtmektedir.
 İşte Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün Ordulara, Akşehir’de verdiği bu gizli emir:
“6 Ağustos 1922’de İsmet Paşa karargâhtaki odasına, bir maksada yürüyenlerin adımları ile girdi. Kapıyı kapadı ve sabah güneşinin yerden davana kadar çizdiği heybetli gölgesi ile duvarları doldurarak bir müddet dolaştı, oturdu, düşündü.
Sonra Garp Cephesi Kumandanı, bir kağıt çekti, bir kalem aldı ve … yazdı.
Bu gizli satırlar, orduların kulağına fısıldanan “Hazır ol” emriydi:
                                                                                              Akşehir
                                                                                              6/Ağustos/38

1.Trakyada vasi istihzarat  ve teşkilatı askeriye yapmakta bulunan düşmanın yeni teşkilatı askeriyesini Anadolu ya getirmeye vakit kalmazdan evvel müstacelen harekatı taaruziyeye teşebbüs etmekliğimiz  bir mecburiyet halinde tezahür etmektedir. Cephe kumandanlığı tetkikat ve mülahazatı esesiye neticesinde kuvayi asliye ile Birinci Ordu mıntıkasında Akarçay ile Ahırdağları arasından taarruz etmek üzere kati ve seri istihzaratta bulunmak kararını vermiştir. Taarruzun hedefi Afyon Ahırdağları  ve imtidadında başlayarak inkisaf edecek umumi meydan muharebesi neticesinde düşman kısmı küllisini mağluben şimale atmaktır.
            2. Birinci Ordu bidayetten itibaren büyük kuvvetle işe girişerek dördüncü ve yedinci düşman fırkalarını katiyen mağlub edecek ve mevzilerini zaptedecek surette harekâta başlayacaktır. Halen kısmı küllisila Banaz Susuzköy bulunan ikinci Yunan mıntıkasında ve daha garptan meydan muharebesine iştirak etmek üzere Şarka hareket edecek düşman kuvvetlerini ilk devirde tevkif etmek lazımdır. Dördüncü ve Beşinci Kolordularla İkinci Kolordu tahaşşüdün safahatı muhtelifesinde Birinci Ordu emrine verileceklerdir.  Birinci Ordunun istihzarat projesine cepheden yazılan cevapname bir talimat mahiyetinde olduğundan bunun bir sureti İkinci Orduya da berayi malumat takdim kılınmıştır.
            3. İkinci Ordu evvela Üçüncü ve Altıncı Kolordularla Birinci Ordu mıntıkasında yapılacak ve takriben beş gün devam edecek olan tahaşşüdü setr ve temin edecek ve saniyen taarruzu umumi esnasında mümkün olduğu kadar fazla düşman kuvveti tesbit eyliyecektir.  Bunun içim İkinci Ordunun vaktinde ileri mevzilere yanaşması ve Birinci Ordu taarruzundan daha evvel ve bilhassa düşmanın Afyonun Şimal cenahına karşı faaliyeti taarruziyeye geçmesi icap edecektir. Düşman bizim afyonun Cenup mıntıkasından asli taarruzumuza Porsuk ile Akarçay arasından Şarka doğru mukabil hareket ile cevap vermeye kıyam ederse bizim taarruzu aslimiz neticei katiye verinceye kadar İkinci Ordu mevazii müteakibede zaman kazanacak ve bu esnada bilhassa Birinci Ordunun sağ cenahını Akarçay şimali yakınından temin eyliyecektir.
            4. Birinci ve İkinci Orduların sureti tahaşşüdü ile taarruz mıntıkasına tarzı teveccühleri merbut krokide gösterilmiştir.
            5. Kocaeli grubuna esasen taarruzi hareketlerle lâakal karşısındaki on birinci fırkayı tesbit etmek vazifesi teveccüh eder.
            6. Son zamana kadar yeni taarruz mıntıkasında tahaşşüdümüzün hitamına kadar maksadımızı düşmandan gizlemek planımızın esasıdır. Ancak bu suretle zayıf düşman kuvvetlerini basmak sureti ile maddi ve manevi bir tefevvuk ile meydan muharebesine başlamış oluruz. Bunun için harekete geçinceye kadar taarruz maksat ve niyetimizi kendi kıtaatımıza karşı da gizlemek ve bütün tedabiri yakında vuku bulması muhtemel görülen düşman taarruzunu ileri mevzilerde kabul için ittihazı muktezi tertibat şeklinde göstermek lazımdır. Düşmana karşı da bir düşman taarruzu beklemekte olduğumuz propaganda edilmelidir.
            Maksadımızı gizlemek için ordular her tedbiri itinayı mahsus ile takip ve tatbik ettireceklerdir.  Herhalde şimdiden yapılacak müstacel bir tedbir olmak üzere İkinci Kolordu kıtaatının Aziziye etrafında tahaşşüdü müsaraaten temin olunmalıdır.
            7. Ordular menzil hidematını aldıkları vazifeye göre müstakillen ihzar ve ikmal edecekler ve peyderpey cepheye de malumat vereceklerdir. Birinci Orduya Akşehir menzil hattı vesaiti verilmiştir.
            Bundan maada İkinci, Dördüncü Kolordularla beraber İkinci Ordu menzilden üç yüz tonluk menzil vesaiti de Birinci Ordu emrine verilecektir. Birinci derecede erzak ve cephane iddiharatına ve ahali kuvvetlerinin tanzim ve teşkiline ehemmiyet verilmelidir. Erzak nakliyatı için vasi mikyasta ahali vesaitinden istifade zaruridir. Cem’an üç yüz ton kabiliyetinde kabul olunan yüz kadar seri otomobil ihzar ve teşkil edilmekte olup hitamında Birinci Orduya verilecektir.
                                                                                              Garp Cephesi Kumandanı
                                                                                                          İsmet            

Not: Osmanlı Devletinde Hicri takvim kullanılırken 1.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Ordusunda bulunan Alman subayların isteği üzerine Gregoryen takvimine uygunluk sağlanması için Enver Paşa’nın isteği üzerine Ocak 1916 yılında günler, 13 gün ileri çekildi. Fakat yıl değişmedi, yani yukarıdaki tarih 6 Ağustos 1338(1922)’dir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder