6 Şubat 2014 Perşembe

AKŞEHİR ATATÜRK ANITI NASIL AÇILDI?






Akşehir’de yaptırılan Atatürk Anıtı, 20 Haziran 1962de Nasreddin Hoca Festivalinin 1.gününde törenle açıldı. Törene Konya Valisi Rebii Karatekin, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Refik Tulga ve Konya’nın önde gelen kişileri de katıldı.
Şenlik nedeniyle Akşehir’de bulunan Profesör Fuat Köprülü, Milliyetin fıkra yazarı Refii Cevat Ulunay, Ünlü romancı Kemal Tahir, Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı, Halil Lütfü Dördüncü, Zübük Dergisi sahibi ünlü mizahçı Aziz Nesin, Hikâyeci Meral Çelen, Konya Müzeler Müdürü Mehmet Önder, Spiker Julide Gülizar ve Basın-Yayın film ekibi, Tercüman’dan Yazar A. Rıza Alp, Şair Feyzi Halıcı, Konya Gazeteciler Derneği Başkanı Adil Gücüyener, Cumhuriyet gazetesinden Mücahit Beşer, Y. İstanbul’dan yazar Ahmet Sevinç, Akşamdan karikatürist Nehar Tüblek, Türk Dil Kurumu adına M. Sunullah Arısoy, Doç.Mubin Beken, Hayat dergisinden Ozan Sadıç Silifke ve Bozkır Folklor Ekipleri, İkinci Ordu Bandosu mensupları törene katılanlar arasındaydı(Akis dergisi 1963.
Akşehir Atatürk Anıtının açılış törenini Akşehir’de o devirde de yayınlanan Pervasız Gazetesi, 22 Haziran 1962 tarihli ve 708 sayılı baskısında şöyle anlatmaktadır:
“Erken saatlerde şehirdeki halk Anıt Meydanında guruplar halinde toplanmış, tören saati yaklaştıkça küçük guruplar büyük kalabalık kitlelere çevrilmiş ve bütün Akşehir yedisinden yetmişine kadar ulu önder Atatürk’ün heykelinin açılışına katılmıştır. Muhtelif teşekküller tarafından anıt kaidesine konan çelenkleri müteakip saat 10 da 2. Ordu Bandosunun çaldığı İstiklal Marşı ile tören başlamıştır.
Kaymakamımız Sayın Ali Hasan Özer kürsüye çıkarak Akşehir’in bu mutlu gününe iştirak eden misafirlere hoş geldiniz dedikten sonra Akşehir ve Atatürk’le ilgili veciz bir konuşma yaparak anıt üzerinde emeği geçenlere teşekkür ederek, anıtın açılmasını Vali Sayın Rebii Karatekinden rica etmiştir.
Mikrofona gelen Valimiz veciz bir konuşma ile günün ve Ata’nın önemini belirterek Anıt kurdelesini II. Ordu Komutanı Sayın Orgeneral Refik Tulga’nın kesmesini rica etmiştir.
Kendilerine verilen bu değerli vazifeden dolayı bahtiyarlık hislerini izahla güzel ve veciz bir konuşma yapan Sayın Tulga, Atatürk anıtından sonra Nasreddin Hocanın bir heykelinin dikilmesini Akşehirlilerden beklediğini ifade etmiştir. Konuşmalardan sonra, sayın Tulga ve diğer davetliler anıtın başına gelmişler ve Bandonun çaldığı milli marşlar arasında anıtı açmışlardır.
Bu sırada jet uçakları ve Türkkuşu uçakları da havadan merasime gösteriler yaparak iştirak ediyorlardı.
Anıt Yaptırma Derneği Başkanı Sayın Sadri Çakıroğlu, anıt çalışmalarında emeği geçen Kaymakam Ali Hasan Özer'e ve değerli mimarımız Teoman Sarıkahya ile yardımlarını esirgemeyen hemşerilerimize teşekkür etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder