7 Şubat 2014 Cuma

AKCHEHİR DAMGALI OSMANLI PULLARI


Osmanlı’nın son döneminde Akşehir’de posta pulları üzerine Akchehir şeklinde damgalar basılmıştır.
1858-1921 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından çıkarılan yapışkanlı  pullar mektup zarfları üzerinde kullanılmışlardır. Mektup zarfları üzerinden kesip alınan bu pullar uluslar arası şirketler tarafından internet üzerinden satışa konulmaktadır. Bu yazımızda Akchehir damgalı pulları inceleyeceğiz. Bu pullar zamanında Akşehir’den giden mektuplar üzerine yapıştırılmış ve üzerlerine Akchehir damgası basılmıştır. Kısaca bu pullar kullanılmış ikinci el pullardır.
1 Ocak 1863, Osmanlı kendisinin ilk yapışkan posta pulunu bastı. O Asya'da yapışkan posta pulunu basan ikinci bağımsız ülkeydi.
 Resim 1
Resim 1’deki  pullar kategorisinde görülen pul, Akchehir 27 ismi ile satışa sunulmuştur. Bir paralık olan pul ortasında beyaz bir ay ve süslü bir yıldız vardır.
Resim 2
Resim 2’de görülen pul, AKCHEHIR ismi ile satışa sunulmuş ve %95 oranında sağlam, dikdörtgen şeklinde üzerine 45 derece eğiklikte damga basılmıştır. Kenarı süslü ve iç kısmına beyaz ay yıldız yerleştirilen bu pullar 2 paralıktı.

Resim 3
Şekil 3’de görülen pullar kataloğunda  Akchehir 577 olarak isimlendirilen bu pul 50 paralıktı. İç kısmında boğazın bir haritası üzerine Türklerin simgesi olan ay-yıldız yerleştirilmişti.
Resim 4
Resim 4’de görülen pul pullar kataloğunda Akchehir 101 olarak isimlendirilmektedir. Ay-yıldız ve padişah tuğrasının yer aldığı bu pulun bir kısmı Osmanlıca 1 kuruş yazarken diğer tarafta İngilizce 1 kuruş yazmaktadır.  Üzerine basılan damgada Akşehir’in Fransızca söyleniş şeklinde Akchehir bulunmaktadır.
Resim 5
Resim 5’de görülen pul, pullar kataloğunda Akchehir 86 olarak kayıt edilmiş 2 kuruşluk puldur. Rakamlar Osmanlıca ve Latince yazılmıştır.  Tam ortasında Padişah tuğrası bulunan pul Osmanlı kenar süsleri ile işlenmiştir. Damga Arapçadır.
Resim 6
Resim 6’da görülen pul, İspanya’da satışa sunuldu. İki buçuk kuruşluk olan bu pulun orta kısmında ll. Abdülhamid’in tuğrası var. Osmanlıca ve Latince harf ve rakamlarla  basılmıştır. Postaya veriliş sırasında Akşehir’de basılan mühürde her iki dilde harf ve rakamları görüyoruz.
  Resim 7
Orta kısmında padişah tuğrası bulunan Resim 7’deki bir kuruşluk bu pul üzerine 1883 yılında Akşehir’de mühür basılmıştır. Damgada Akşehir’in hem Fransızca hem de Osmanlıca ismi yer almaktadır.
Yukarıda birkaç örneğini verdiğimiz Akchehir damgalı pullar Akşehir’in posta tarihi açısından büyük öneme sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder