7 Şubat 2014 Cuma

MUSTAFA KEMAL'E KUCAK AÇAN AKŞEHİRLİLER




Anadolu’nun düşman işgalinden kurtuluşu kolay olmamıştır. Mustafa Kemal kumandasındaki ordu, Kurtuluş Savaşını, halkla birlikte büyük sıkıntılar içinde sürdürmüştür. Yunanlılara karşı Sakarya zaferinin kazanılmasıyla Garp Cephesi Karargahı 18 Kasım 1921 tarihinde Akşehir’e taşınmıştır.
Karargahın Akşehir’e taşınmasıyla Akşehirliler, Mustafa Kemale ve onun ordusunun komutanlarına kucak açmıştır. Akşehir, Büyük Taarruzun planlarının hazırlandığı yerdir. Planlar büyük bir gizlilik içinde yapılmıştı. Öyle ki; Atatürk, Akşehir’e geldiği zamanlar, Çankaya’da çay partisi yapılacak veya Akşehir’de futbol maçı seyredilecek gibi sözde nedenlerle Akşehir’e gelip yapılan planları kontrol etmiş ve gerekli emirleri vermişti. Düşmanın planların içeriğini öğrenmemesi hatta plan yapıldığını bile bilmesi istenmiyordu. O nedenle Akşehir’de çok az fotoğraf çekilmiş ve basına çok az bilgi verilmişti.
Bütün ülkemizde olduğu gibi Mustafa Kemale ve onun ordusuna, Akşehirliler gönüllerinde yer verdikleri gibi evlerini ve odalarını da onlara açmışlardı.
Öncelikle Akşehir Belediyesi, Kurtuluş Savaşından sonra yine Belediye olarak kullanılan binasını, Merkez Karargah olmak üzere ordunun hizmetine vermiştir. İki kat olan bu bina, Başkumandan Mustafa Kemal Paşanın taarruz emrini verdiği oda, Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşanın Çalışma Odası, Garp Cephesi Erkan-ı Harbiye Reisi Asım Paşanın Çalışma Odası ve Yaverler Odasından oluşmaktaydı.
Garp Cephesi Erkanı Harbiye İkinci Reisi Kaymakam Osman Zati Bey, daha sonraları otel olarak kullanılan Yamaçoğlu Hacı İsa hanına yerleşmişti. Cephe Karargahının muhtelif şubeleri de Akşehir’deki çeşitli binalara yerleşmişlerdi. Birinci Şube İstasyon Caddesinde Hacı Battaloğlu Ömer Ağanın; İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Şubeler Milli Emlaktan Kaytanların evlerine yerleşmişti. Karargah eratı Şirvancıoğlu hanı ile daha sonra Akşehir Bankasının bulunduğu yerdeki Hacı Dedeoğlu ve Yumurtacı Hacı Tevfik hanlarına oturmuşlardır. Ayrıca İnceler hanı, Çukurhan, Yalvaçlı Tevfik Efendi hanı askeri amaçla kullanılmıştı.
            Ordunun 9 ay 10 gün kaldığı Akşehir’de devamlı gelip giden çeşitli kademelerdeki komutanlar ve erat, Akşehir’de Hacı Battalın evinde, Kaytanların evinde, Derviş Beylerin evinde, Hacı Bekir’in evinde, Kadınhanlı Fevzi’nin evinde, Çukurcaklı Necati’nin evinde ve Akazadelerin evinde misafir edilmişlerdir.
Akşehir köyleri de Garp Cephesine mensup muhtelif kıtaları ağırlamışlardır. Karabulut ve Ortaköye topçular, Tuzlukçu, Erdoğdu, Azarı ve Çakıllara süvariler yerleştirilmişlerdi. Ayrıca Akşehir ve köyleri, ordunun zahire, et ve saman ihtiyaçlarını temin ediyordu.
Akşehir’de şehir içindeki at arabalarının durduğu yerin yanındaki dükkanlar yerli silah imalathanesi halini almıştı. Buralarda yerli süngüler yapılıyor, tüfekler tamir ediliyordu.
            Atatürk bir anısında Akşehir’de yalnız başına gezerken yağmura tutulduğunu onu evine alan ve sobasını yakarak ısınmasını sağlayan Akşehirli bir köylü kadınından bahsetmektedir.
Gizli Savaş planlarının hazırlandığı Akşehir’de, Akşehirliler Mustafa Kemal Paşaya ve onun ordusuna gönüllerinin yanı sıra evlerini de açmışlardı. Pek çok kişinin yaptığı yararlılıklar, gizlilik nedeniyle gün yüzüne çıkmamış, her şeyi vatan için yaptığına inanan bu kişiler, yaptıklarını görev sayıp anlatmamışlardır. Onlar Atatürk’ü ve onun silah arkadaşlarını Akşehir’de ağırlamaktan onur duymuşlardır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder