Sultan dağları ile Akşehir gölü arasından başlayarak ovanın batı kenarından
güneye doğru kalan köylerden birçok kimseler Akşehir Pazarı’na gelirler ve
şehrin günlük ihtiyaçlarının mühim bir bölümünü karşılarlar. Sultan dağlarının
batı eteklerindeki köylerden de süt, yoğurt ve yumurta ile birlikte Sultan
dağlarından kestikleri odunları pazara getirirler. Yakın çevre ahalisi ise
meyve ve sebze ziraatı yaptıkları için bunları pazara getirip satarlardı.
Yakın çevrenin dışında kalan uzak köyler
genellikle meyvelerini kurutarak pazarda satmayı yeğlerdi. Bazı pazarlar
Akşehir Pazarı’na rakip bazıları ise yardımcı pazarlardı. Yardımcı pazarlar
olarak Ilgın, Çifteler ve Doğanhisar mühimdi. Konya, Kadınhanı ve Bolvadin
pazarı ise rakip pazarlardı. Yardımcı pazarlar sattıkları malları Akşehir’den
almakta ve satın aldıklarını ise Akşehir’e devretmekteydi.
İstasyon caddesi üzerinde bulunan 7
otelde yatak sayısı 200’e yakındır. Çarşamba akşamları otellerde yer bulmak
mümkün olmaz. Ayrıca hanlar, pazarlara gelenlerin kalmalarına kamyon ve
otobüslerin barınmalarına elverişlidir.
Çarşamba ve Perşembe pazarda
alışverişin en canlı olduğu günlerdir. Halk bu günlere Dernek ve Pazar der.
(Pazar=Gireği, Pazartesi=Ilgın Pazarı, Salı=Aralık). Diğer günlerde şehir
uyuklar. Hasat mevsiminde daha Salı akşamından başlayarak Perşembe sabahına
kadar uzak bozkırdan(Turgut ovası) gıcırdaklı kağnılar, ağır yükü çeken manda
ve öküzlerin adına inleyerek, yük arabaları parke yollar üzerinde büyük
gürültüler çıkararak Akşehir’e akın ederler. Bunların çoğu en az iki günden
beri bozkır yollarındadır. Çarşamba günleri, Buğday Pazarı’nın en çok çalıştığı
günlerdi ve büyük pazar yeri tahıl yığınları ve çuvallar ile dolar taşardı.
Tahılını ve başkaca ürünlerini satan köylü Perşembe pazarından gerekli eşya ve
malzemesini satın alır, alet ve vasıtalarını tamir ettirirdi.
Dağ eteğindeki sebzeci ve meyveci
köylülerin ahalisi, gece yarılarından yola çıkarak Perşembe sabahının ilk
saatlerinde pazardaki yerlerini alırlar. Sultan dağlarındaki Yörüklerde hayvan
ürünlerini (yoğurt, tereyağı, taze beyaz peynir) getirirler. Yalvaç’ın yoğurdu
ile tanınmış köylüleri (Sücüllü) ve üzümcüleri (Kuyucak) çok kere Çarşamba günü
gelirler. Akşehir’in yakınındaki pazarları dolaşan satıcılar Çarşambadan
hazırlanırlar; bunların çoğu Yalvaçlıdır ve manifatura ile kundura üzerine iş
yaparlar.
Pazara muhtelif doğrultularda gelen
köy eşyasının bir bölümü yine köylere gider; mesela Yörükler tahıl, sebze ve meyve,
doğu ve kuzeydoğu köylüleri sebze ve meyve ve hepsi Tuz gölünden gelen tuzu
alırlar. Pazara gelen eşya ve ürünlerin bir bölümü de şehirde kalır ve orada tüketilir
veya ihraca aracılık eden tüccarın depolarında toplanır.
Çarşının belirli sokak ve
meydanlarında kurulan pazarın ayrı bölümleri vardı; mesela Buğday Pazarı dört
köşe bir meydan olup çevresinde tahıl ticareti yapanların ve manifaturacılarla
hazır elbisecilerin dükkânları bulunurdu. Bunun gibi hayvan, sebze ve meyve,
odun, yağ ve yoğurt pazarları ayrıdır.
Kaynaklar: 1)
Akşehir Dergisi 1956
1)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder