28 Mart 2014 Cuma

AKŞEHİR GÖLÜNÜ MAYALAMA FİKRİ KİMDEN ÇIKTI?


Nasreddin Hoca şenliklerinin en güzel etkinliklerinden biri Akşehir gölünün mayalanmasıdır. Nasreddin Hoca fıkrasından etkilenerek oluşturulan bu etkinlik  1962 yılından beri her şenlik programında yer almaktadır.
1959 yılında başlayan Nasreddin Hoca şenliğini 1962 yılında  renklendirmek için İstanbul’dan gelen Cumhuriyet gazetesi muhabiri Mücahit Beşer, Nasreddin Hoca Derneği yetkilileri ile görüşerek şenliklerde Nasreddin Hoca fıkralarını canlandırmayı teklif etti. Bunun üzerine 20 Haziran 1962’de bir misafir grubu ile 8-10 genç ve temsili Nasreddin Hoca  göl kıyısına giderek gölü mayalamışlardır. Bunu resimleyen ve haber yapan gazetecilerden biri de Mücahit Beşer’dir. O günkü  Cumhuriyet gazetesine gönderdiği haber şöyledir:
Akşehir Gölü Dün Mayaladı
Nasreddin Hoca Festivali dün neşeli bir şekilde Akşehir’de başladı.
(Özel suretle giden Mücahit Beşer bildiriyor) Akşehir, 21- Nasreddin Hoca Festivali bugün başlamıştır. Bu vesile ile Akşehirli gençlerin memleketi ekonomik problemlerden kurtararak refah ve mutluluğa kavuşturmak amacıyla yaptıkları göl mayalama denemesi hüsranla sonuçlanmıştır.
Sabah saat 9’da otobüslerle ilçeye 5 kilometre uzaklıktaki Akşehir gölüne giden gençler, ilgi çekici bir törenle denemeyi yapmışlardır. Denemede başarı ihtimalini artırmak için festivale katılan Silifke Folklor Ekibinin memleketlerinden özel suretle getirdikleri yoğurt mayası kullanılmıştır. Nasreddin Hoca’nın kendine has kıtafetine bürünmüş bir genç tarafından Akşehir gölüne atılan mayanın beklenen sonucu vermemesi karşısında, kafile yeni bir ümüdin peşinde kasabaya dönmüştür. Daha sonra Hoca’nın türbesine yakın bir tarlaya diken tohumu ekilmiştir….”şeklinde haber devam ediyor.
İstanbul’dan Akşehir’e gelirken Mücahit Beşer, göl mayalama olayını ciddi ciddi düşünüp maya tutarsa gölden ne kadar yoğurt alınabileceğine dair hesapları ile bu yoğurtla dış borçları ödeme esprisi de yapmaya başlamıştı. Onun hesabına göre; 72 kilometre kare yüzölçümüne ve derinliği iki metre olan Akşehir gölü, şayet maya tutarsa birden bire 144 milyon ton yoğurt ortaya çıkmış olacaktır. Bu yoğurt ihraç edildiği zaman Türkiye’nin o zamanki dış borcu kolaylıkla ödenmiş olacaktır.
Cumhuriyet gazetesinin o günkü muhabiri Mücahit Beşer’in fikri ile başlayan bu etkinlikte bu güne kadar Akşehir gölü henüz maya tutmadı. Ama biz sabırla bekliyoruz.
“-Ya tutarsa.”
Kaynak: Cumbul, Sadi (1966) Nasreddin Hoca Antolojisi Cilt1 Akşehir: Nasreddin Hoca Derneği yayınları





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder