28 Mart 2014 Cuma

TÜRBEYİ ONARAN AKŞEHİR KAYMAKAMI: KEMALETTİN GAZEZOĞLU


Beş yıla yakın bir süre Akşehir Kaymakamlığı yapan Kemalettin Gazezoğlu’nun kaymakamlığı sırasında Nasreddin Hoca türbesinin tamiratı yapılmıştı.
Kemalettin Gazezoğlu, 1923 yılında Çankırı'da dünyaya geldi. Mehmet Gazezoğlu ile Naime Hanımın oğludur. 1942 yılında Kastamonu Lisesini pekiyi derece ile bitirdi. 1946’ da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’den mezun olduktan sonra 22 Temmuz 1946 tarihinde Kastamonu Maiyyet Memurluğu'na gönderildi. Bir süre Kurşunlu ve Ilgaz İlçelerinde Kaymakam Vekilliği yaptı. Daha sonra Yapraklı ve Atkaracalar Bucak Müdürlüklerinde bulunduktan sonra, iştirak ettiği 13. Dönem Kaymakamlık kursunu başarı ile tamamladı. 30 Eylül 1949 tarihinde Fethiye, 30 Eylül 1950'de Ermenek Kaymakamlıklarına tayin edildi. 9 Kasım 1950'de Yedek Subay olarak askerlik hizmetine başladı. Terhisini müteakip, 1951'de Bozkır Kaymakamlığına yollandı.
Gazezoğlu, 08 Ekim 1954’de Akşehir Kaymakamı oldu. Kemalettin Gazezoğlu zamanında Nasreddin Hoca türbesinin sandukası mermerle kaplandı ve sanduka üzerine Aziz Perkün’ün yazdığı “Puşide” şiirinin işlediği bir sanduka örtüsünü törenle Kemal Gazezoğlu tarafından örtüldü.
1956 yılında Akşehir İlköğretmen  Okulu açıldı ve yine Şekerbank ve Akbank Akşehir şubeleri hizmete girdi. Akşehir yıllığı çıkarıldı.  1958 yılında ise Akşehir Lisesi açıldı. Kısaca Akşehir, Kemalettin Gazezoğlu zamanında sosyal ve ekonomik yönden büyük bir sıçrama yapmıştır. Gazezoğlu, 13 Mayıs 1958 tarihinde Akşehir Kaymakamlığı’ndan ayrıldı.
Kemalettin Gazezoğlu, 29 Mayıs 1958'de Mülkiye Müfettişi oldu. Bilahare de valiliğe terfi ettirildi. 13 Haziran 1960’da Bingöl Valisi oldu. Bundan sonra sırasıyla Erzincan, Amasya, Urfa ve Trabzon Valiliklerinde bulundu.
8 Eylül 1970 tarihide Afyonkarahisar Valiliğine atandı. 9 Temmuz 1972 tarihine kadar devam eden Afyonkarahisar Valiliği döneminde, ciddi ve seviyeli bir vali olarak göz doldurdu. Afyonkarahisar'ın Kurtuluşunun 50. Yıldönümü törenlerinin mükemmel yapılması için büyük çaba gösterdi. Ama Afyon Valiliği koltuğu, iğneli beşik misali, rahat oturulamayan bir koltuktu ve Gazezoğlu da gönlünce bir çalışma ortamı bulamadı. Gazezoğlu 1972'de kendi isteğiyle Hatay Valiliğine tayin edildi. 1975 yılına kadar Hatay valiliği yapmıştır. Erzincan valiliği sırasında 2 yıl boyunca Belediye Başkanlığı görevinde de bulunmuştur.
13 Eylül 1946'da evlendiği eşi Ayşe Hanım öğretmendi. İki yıl Afyonkarahisar’da öğretmenlik yaptı. Gazezoğlu, iki çocuk babasıydı. Amatör bir avcı olan Kemalettin Gazezoğlu, mesleki bilgiler edinmek üzere Almanya ve Fransa'ya geziler yaptı.

Kemalettin Gazezoğlu, 1976 tarihinde vefat etti.

1 yorum:

  1. Kemalettin Gazezoglu nun adini maalesef bugun duydum.Bu ulke ve insanlari icin yaptiklari guzel seylerle adlari anilan boyle insanlardan Allah da razidir insallah.Mekani cennet olsun, eserleri yasasin.

    YanıtlaSil