7 Mart 2014 Cuma

KANUNİ’NİN AKŞEHİR’E SON GELİŞİ VE DÖNÜŞÜ



Kanuni Sultan Süleyman, 1553 yılında üçüncü kez İran-Nahçivan Seferi’ne çıkınca güzergâhı üzerinde bulunan Akşehir’e gidiş ve dönüş esnasında uğramıştır.
Kanuni önce Şehzade Mustafa meselesini halletmek, daha sonra da üç yıldır Doğu Anadolu’yu yaptığı kanlı baskınlar ile mahveden Şah Tahmasb’ı ve Safevî Devletini ortadan kaldırmak üzere, 18 Ramazan 960/28 Ağustos 1553 yılında İstanbul’dan Üsküdar’a geçerek, Üçüncü İran-Nahçıvan Seferi’ne çıkmıştır.
20 Eylül 1553′te Padişah, Ramazan Bayramını Yenişehir Ovasında idrak etmiştir. Şevval’in 12. günü/ 22 Eylül’de Sultan Süleyman,  yanında oğlu Cihangir bulunduğu halde  Bolvadin'e geldi. Kendisine "âsi" diye tanıtılan büyük oğlu Amasya Sancakbeyi Şehzâde Mustafa'yı da sefere katılmak üzere yanına çağırttı.   Bolvadin’de diğer oğlu Saruhan (Manisa) Valisi Şehzâde Selim, eyaleti askerleriyle gelerek babasını karşılayıp elini öpmüş ve sefere iştirak için müsaade almıştır.
Kanuni Sultan Süleyman ve ordusu, 26 Eylül 1553’de Akşehir’e geldi. Ünlü Osmanlı Müelliflerinden Atâi’nin anlattığına göre: o devirde Akşehir’in yetiştirdiği ünlü Nakşibendî Şeyhi Seyyit Yunus’un(Ö. 820/1417)oğlu Şeyh Abdullah Efendi, Çakıllar köyüne zaviye kurmuştu. Akşehir Sancağı başta olmak üzere Konya’dan Afyon’a ve Isparta’ya kadar olan yörelerden guruplar halinde yığınla insanlar buraya gelerek feyiz almış, aydınlanmıştı. Şeyh Abdullah Efendi’nin ünü Osmanlı ülkesine yayılmıştı. Akşehir’e gelen Kanuni, oradan Çakıllar Köyüne gelerek Şeyh Abdullah Efendi’yi ziyaret eder. Veliaht olarak göstereceği şehzade hakkında görüşünü ister. Şeyh Abdullah Efendi Şehzade Selim’i işaret eder.
Osmanlı Ordusu, Akşehir’deyken ikinci vezir Ahmed Paşa ile üçüncü vezir Haydar Paşa,  Şehzade Mustafa’ya bir bahane uydurup Amasya'dan gelmemesi için kendisine haber göndermişlerdi. Fakat Şehzade böyle bir yolu tutmaya tenezzül etmedi. Zira babası ile yüz yüze geldiklerinde onu ikna edeceğine kani idi.
Kanuni, 26 Şevval 960/5 Ekim 1553 Perşembe günü Konya-Ereğli civarındaki “Aktepe-Aköyük” menzilinde konaklamıştı. Burada babasına yetişen Şehzade Mustafa o gün padişah’ın emriyle çadırında boğduruldu.
1553 Nahçıvan Seferi 11 Ay 3 gün sürmüş ve seferden dönen Padişah Amasya’da kışlamaya karar vermişti. Burada İran ile antlaşma imzalandı ve Temmuz 1555’in ilk günlerinde Amasya’dan İstanbul’a dönüş kararı verilmişti. Yine Konya- Akşehir güzergâhı izlenerek 31 Temmuz 1555’de Nahçıvan seferinden dönen Kanuni Sultan Süleyman’ın Üsküdar sarayına geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder