28 Mart 2014 Cuma

TÜRKÇE SEVDALISI BİR AKŞEHİR KAYMAKAMI: İZETTTİN ÇAĞPAR


Akşehir Kaymakamlığı yanı sıra pek çok ilimizde valilik görevinde bulunan İzzettin Çağpar, dil çalışmalarını gönülden desteklerken yöneticilik yaptığı yerlerde her alanda  Türkçenin kullanılmasına büyük önem vermiştir.
İzzettin Çağpar, 1893'de İstanbul'da doğdu. Babası Albaylıktan emekli Muhittin Bey'dir. Selanik Feyz-i Âti Mektebi'nde ortaöğrenimini tamamladı. 20 Kasım 1915'de Mülkiye'yi bitirdi. Aralık 1915'de askere alındı. Birinci Dünya Savaşı sonuna kadar yedek subay olarak görev yaptıktan sonra Aralık 1918’de terhis oldu. Ocak 1920'de Rüsumat (Gümrükler) Umum Müdürlüğü Muhafaza Memurluğu'na tayin edilerek Devlet hizmetine girdi. Bu kuruluşun çeşitli kademelerinde Ekim 1925 tarihine kadar çalıştı. Bu tarihte görevinden ve memuriyetten istifa ederek şubat 1928 tarihine kadar serbest çalıştı. 18.2.1928 tarihinde Konya Tahrirat Müdürlüğü ile kamu hizmetine döndü.
İzzettin Çağpar, 19 Eylül 1929 tarihinde Akşehir Kaymakamı oldu. 18 Ekim 1931 tarihine kadar Akşehir’de kaymakamlık yaptı.
Daha sonra Üsküdar ve Vize Kaymakamlıklarında bulundu. İçişleri Bakanlığı Mahallî İdareler Genel Müdürlüğü Yardımcılığı ve Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı yaptı.
1939-1940 yılları arasında Siirt ve 1940-1945 yılları arasında Tokat Valiliği görevlerinde bulundu. 26.11.1946-9.2.1948 tarihleri arasında Ankara Valiliği ve Belediye Başkanlığını görevini yürüttü. Daha sonra 1948-1950 yılları arasında Samsun Valiliğinde bulundu ve bu görevde iken emekli oldu. Planlı çalışmayı esas alan İzzettin Çağpar, meslek saygınlığını özenle korumuş, otoriter idarecilerimizdendir. 10 Ekim 1954'de günü vefat etti.
Köyde Hakiki Reform ve İdeal Köycülük isimli bir kitap yazmıştır.
İzzettin Çağpar, yöneticilik yaptığı merkezlerde insanların her alanında Türkçeyi kullanılması için çeşitli önlemler aldı. Çağpar, dil çalışmalarını desteklemiş ve bu tür çalışmalara katılmıştır.
Atatürk’ün ölümünden sonra Cumhurbaşkanı seçilen İsmet İnönü’nü döneminde Siirt’te valilik yapan İzzettin Çağpar resmi dil yasası uyarınca Türkçe dışında bir dil kullananlara yönelik bir mecidiyelik (iki adet on kuruş) para cezası uygulamasını başlatmış ve bunu yürürlüğe koymuştu. Türkçe dışında bir dil kullananlar belediye zabıtası aracılığıyla o zaman bu işlere bakan belediye binasına götürülüp ceza kesiliyordu.
İzzettin Çağpar, Konya Valisi iken 26 Kasım 1945 tarihinde toplanan Beşinci Türk Dil Kurultayı’na bir telgraf çekerek milletimizin dil inkılâbında yeni başarılar elde edeceğini bildirerek kurultayın muvaffak olmasını diledi.

İzzettin Çağpar, 1944 yılında Tokat valisiyken bugün Amasya’ya bağlı Taşova ilçesinin temelini atmış ve bu ilçenin Taşova ismini almasına önayak olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder